Βυζαντινές και Μεσαιωνικές Σπουδές (ΒΜΣ)
Σχετικά
Το Π.Μ.Σ. στις Βυζαντινές και Μεσαιωνικές Σπουδές επιδιώκει να διευρύνει τις γνώσεις και να εμβαθύνει στη μελέτη της ιστορίας και του πολιτισμού του Μεσαιωνικού κόσμου, αφενός μεν του Βυζαντίου, αφετέρου δε της δυτικής Ευρώπης, με παράλληλη αναφορά, όταν κρίνεται εφικτό, τόσο στις περιοχές της βόρειας Βαλκανικής όσο και της ανατολικής Μεσογείου.
Στόχος του προγράμματος είναι να εξοικειώσει τους φοιτητές με τα προβλήματα και τις μεθόδους της ιστορικής έρευνας και να τους προετοιμάσει για την εκπόνηση πρωτότυπων ερευνητικών εργασιών σε θέματα Βυζαντινής Ιστορίας ή Μεσαιωνικής Ιστορίας της Δύσης ή Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Βυζαντινής Τέχνης.
Το Π.Μ.Σ. άρχισε να λειτουργεί ως διατμηματικό πρόγραμμα το 1998 (ΦΕΚ 848/ τ. Β ́/12.08.1998) με τη συμμετοχή των Τμημάτων Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Φιλολογίας και Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 2013-2014 λειτουργεί αναμορφωμένο ως μονοτμηματικό πρόγραμμα με τρεις κατευθύνσεις (ΦΕΚ 1400/02-06-2014), ενώ από το 2017-2018 λειτουργεί επανιδρυμένο (ΦΕΚ 1849/23-05-2018).
Στο πλαίσιο του προγράμματος οργανώνεται σε καθορισμένες ημερομηνίες συνάντηση φοιτητών και διδασκόντων, και γίνονται διαλέξεις από επιστήμονες προερχόμενους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχουν επίσης οργανωθεί δυο διεθνή επιστημονικά συνέδρια και σεμινάρια επιγραφικής και κεραμικής. Οι φοιτητές/τριες έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στην πανεπιστημιακή ανασκαφή της Ελεύθερνας.